Το επώνυμο τέκνων που γεννιούνται χωρίς γάμο

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου 18 Φεβ , 2013   // Δημοσιεύθηκε στην   Ενημέρωση    Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το επώνυμο τέκνων που γεννιούνται χωρίς γάμο

epwnymo_teknvnΑ) Ποιο επώνυμο παίρνει το τέκνο που γεννιέται χωρίς γάμο των γονέων του;
Σύμφωνα με το άρθρο 1506 Α.Κ. «Το τέκνο που γεννήθηκε χωρίς γάμο των γονέων του παίρνει το επώνυμο της μητέρας του». Το τέκνο, επομένως, σε αυτήν την περίπτωση, αποκτά αυτοδικαίως το επώνυμο που έχει η μητέρα του κατά το χρόνο της γέννησής του, και το οποίο μπορεί να είναι είτε το επώνυμο που είχε η μητέρα του κατά το χρόνο της δικής του γέννησης είτε το επώνυμο που η ίδια απέκτησε μεταγενέστερα από τυχόν υιοθεσία της, αλλαγή επωνύμου κατά τη διοικητική διαδικασία ή μετά από δική της αναγνώριση.

Β) Τι συμβαίνει αν η μητέρα είναι παντρεμένη και ο σύζυγός της θέλει να δώσει στο τέκνο το επώνυμό του;
Ο σύζυγος της μητέρας (εννοείται όχι και πατέρας του τέκνου κατά το νόμο) έχει τη δυνατότητα με συμβολαιογραφικό έγγραφο να δώσει στο τέκνο το επώνυμό του στη θέση του έως τότε επωνύμου του τέκνου ή και επιπρόσθετα, με απαραίτητη, όμως, τη συναίνεση, με τον ίδιο τύπο (συμβολαιογραφικό), η μητέρα και το τέκνο.

Γ) Τι ισχύει αν οι γονείς παντρευτούν μετά τη γέννηση του τέκνου;
Σε περίπτωση που οι γονείς του τέκνου παντρευτούν μετά τη γέννηση του τέκνου, εφαρμόζονται ως προς το επώνυμο αυτού οι διατάξεις του άρθρο 1505 Αστικού Κώδικα, ήτοι το επώνυμο θα καθοριστεί με κοινή δήλωση και των δύο γονέων.

Δ) Αν ο πατέρας αναγνωρίσει το τέκνο μετά τη γέννησή του;
Αν ο πατέρας του τέκνου αναγνωρίσει αυτό εκούσια ή δικαστικά, χωρίς ταυτόχρονα να τελεστεί και γάμος των γονέων του, το ενήλικο τέκνο, ή αν αυτό είναι ανήλικο, οι γονείς του ή και ένας από αυτούς ή ο επίτροπός τους έχουν δικαίωμα, μέσα σε ένα έτος από την αναγνώριση, να προσθέσουν με δήλωση στο ληξίαρχο, στο ως τότε επώνυμου του τέκνου το επώνυμο του πατέρα. Στην περίπτωση που την ως άνω δήλωση την κάνουν και οι δύο γονείς του τέκνου, τότε το επώνυμο του τέκνου μπορεί να είναι είτε το επώνυμο του ενός από τους γονείς είτε συνδυασμός των επωνύμων τους, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερα από δύο επώνυμα.

Πηγή

(Visited 379 times, 1 visits today)